Press

Amas esittää kaustislaisen mestaripelimanni Konsta Jylhän hengellistä tuotantoa pääosin latinan kielellä. Toisin kuin voisi kuvitella, yhtyeessä ei kuulla viulua, vaan hiukan vanhempia suomalaisia perinnesoittimia, kuten kanteletta ja jouhikkoa.

Yhtyeen musiikkia maustavat myös muista kulttuureista tunnetut kansansoittimet kuten sormipiano, irlantilainen low whistle ja intialaisessa musiikissa paljon käytetty shrutibox.

Vanhahtavat soittimet ja latinankielinen laulu tempaavat kuulijan kuin varkain keskiaikaan, luostarin puutarhoihin ja solisevien lähteiden äärelle. Musiikin kuulas ja hiljainen rauha kohoaa paikoin riemukkaaseen ylistykseen.

Yhtyeen muodostavat kolme kansanmuusikkoa, Helena Kärnä, Laura Iso-Metsälä ja Elina Koskela. He tutustuivat toisiinsa opiskellessaan kansanmusiikkia Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa. Kiinnostus improvisaatioon ja minimalistiseen ilmaisuun loi pohjan yhtyeen musiikille.

Yhtyeen nimi Amas tarkoittaa "rakastat minua". Se kertoo luottamuksesta Jumalan armahtavaan rakkauteen. Amas julkaisi ensimmäisen levynsä Laudo Gratiam Domini syyskuussa 2012. www.amas.fi

 

Pressikuva, 300 dpi: